Drasty | archeologický průzkum | 9. 10 .2021

Krásné sobotní ráno 9.10.2021

Vyrážíme od Salesiánského kostela v Kobylisích. V 9 hodin už jsme v Drastech, v klášteře sester karmelitek. Ještě nevíme, co bude dnes za práci, ale prý jsme přijeli právě ve správnou chvíli pomoci s archeologickým průzkumem, na který záhy naváže budování jihovýchodního křídla nové stavby kláštera.

Na fotkách vidíte, jak jsme se na několik hodin stali téměř profesionálními archeology. Světlé vrstvy půdy jsme motyčkou a lopatou seškrabovali, naopak tmavší a nebo kamenitější vrstvy jsme nechávali na místě k detailnějšímu výzkumu. Zpočátku jsme nevěděli, co a jak, ale časem jsme se rozjeli naplno. Dokonce jsme našli i kousek staré keramické nádoby.

Oběd a relaxaci s hojným zastoupením domácích koláčů a buchet jsme si vychutnali v altánu za budoucím domem pro hosty uprostřed podzimně se vybarvující přírody.

Sestry karmelitky byly obdivovány v nezvyklých rolích (řidička bagru, nebo dělnice s lopatou a hadicí na vodu). Odpoledne jsme změnili pro únavu zad práci, sbírali jsme větve v nedalekém lesíku, který prořezával hovorný mladý farář.

Odjížděli jsme spokojeni se svým dílem a s poděkováním sester. Naše poslední poděkování bylo panence Marii v kapli (umístěné v nedávno vymalované sýpce).

Opáleni sluncem, které krásně svítilo celý den, ošleháni větrem a dobrým pocitem jsme dorazili domů, odkud jsme si ještě posílali fotky a nechávali doznít tento příjemný zážitek…

Za společenství Beta Magda